Nederland sluit ambassade Syrië

Redactie

De Nederlandse ambassade in Syrië gaat binnen enkele dagen dicht. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag bekendgemaakt, nadat hij leden van de Syrische oppositie op het ministerie had ontvangen.

De ambassade in Damascus sluit om veiligheidsredenen, maar Buitenlandse Zaken wil er vooral een politiek signaal mee afgeven. "De sluiting onderstreept onze afschuw over het gruwelijke geweld van het Syrische regime", zegt Rosenthal. De contacten met en de steun aan de oppositie wordt op een andere wijze voortgezet.

Wanneer de ambassade exact de deuren sluit, is nog onbekend. Bij de ambassade werken veel lokale medewerkers. In Syrië verblijven momenteel 190 Nederlanders. Hoe contact met hen wordt onderhouden, wordt nog uitgezocht.

Met de leden van de Syrische oppositie die Rosenthal woensdag ontving, besprak de minister de zorgelijke situatie in Syrië. Hij gaf aan bewondering te hebben voor 'de volharding' van de oppositiegroepen 'onder de zware omstandigheden', aldus zijn ministerie. Volgens de minister is het wel van groot belang dat de oppositie zich verenigt, want ' hoe eensgezinder, hoe sterker de vuist die je kunt maken'.

Nederland blijft de oppositie steunen met geld en praktische zaken als technische hulp voor toegang tot internet. Nederland heeft vooralsnog een miljoen euro overgemaakt aan het Wereldvoedselprogramma. De minister wil de sancties tegen Syrië verder aanscherpen. Onlangs stelde Rosenthal voor het overlopen van ambtenaren, militairen en zakenlieden aan te moedigen.

Woensdag meldde het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken al de ambassade in Syrië te hebben gesloten. Het Italiaanse ministerie zei 'het onacceptabele geweld door het Syrische regime tegen zijn eigen burgers in de allersterkste bewoordingen te veroordelen'.

Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten sloten eerder al hun ambassades uit protest tegen het aanhoudende geweld.