Verdachte moord Endstra overleden

Redactie

De man die ervan wordt verdacht Willem Endstra te hebben doodgeschoten is overleden. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam laat weten dat de man woensdag in een ziekenhuis is bezweken aan de gevolgen van een hersenbloeding. De strafzaak tegen de Rus gaat vanwege zijn overlijden niet door.

Het onderzoek naar de moord op de Amsterdamse vastgoedmagnaat wordt wel voortgezet. "Het is immers niet alleen gericht op de schutter, maar ook op andere personen die betrokkenen waren bij die moord", aldus het OM.

Het OM, dat er nog altijd van overtuigd is dat de man, die in oktober in Polen werd aangehouden, de schutter was, stelt het te betreuren dat de man is overleden. De man was toen 47 jaar oud.

Vastgoedmagnaat Endstra werd op 17 mei 2004 op 51-jarige leeftijd voor de deur van zijn kantoorvilla aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid op klaarlichte dag doodgeschoten. De schutter wist toen te ontkomen. Aan de zaak zijn sinds 2004 voortdurend rechercheurs blijven werken.

In de maanden voor zijn dood sprak de 'bankier van de onderwereld', zoals Endstra ook wel werd genoemd, meerdere keren met de Amsterdamse politie. Hij beweerde onder meer dat de onlangs op vrije voeten gekomen Willem Holleeder hem voor miljoenen had afgeperst en dat 'De Neus', zoals Holleeder ook wel wordt genoemd, achter verschillende moorden zit.

Behalve de Rus werden vorig jaar in verband met de liquidatie ook twee Alkmaarse neven van Turkse komaf gearresteerd. De twee waren in 2006 al gearresteerd als verdachten in de zaak, maar werden beide keren op vrije voeten gesteld wegens gebrek aan bewijs. De neven worden verdacht van voorbereidingshandelingen bij de moord. Zij zijn volgens het OM nog steeds verdachten in de zaak, maar zitten niet meer vast.

Justitie verwachtte eerder het onderzoek in de zaak in mei te hebben afgerond. Of dat nog steeds het geval is, kan een woordvoerder van het OM woensdagavond niet aangeven.