Sarkozy op winst in de peilingen

bennootje

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft dinsdag in zijn strijd voor herverkiezing het eerste goede nieuws in tijden gekregen. Uit een peiling is gebleken dat de president kans maakt in de presidentsverkiezingen in april zijn belangrijkste tegenstrever François Hollande in de eerste ronde te verslaan. Maar uit de peilingen blijkt tevens dat Hollande er in de tweede ronde alsnog met de winst vandoor gaat.

Een peiling van Ifop laat zien dat 28,5 procent van de respondenten van plan is in de eerste ronde op Sarkozy te stemmen, tegenover 27 procent op Hollande. De peiling voorspelt echter winst voor Hollande in de tweede ronde. Desalniettemin is Sarkozy de afgelopen weken ingelopen op Hollande.

Sarkozy haalde zijn schouders op over de peiling. "Ik geloofde jullie niet toen jullie zeiden dat het voorbij was. En ik geloof jullie niet langer als jullie zeggen dat ik in de lift zit", aldus Sarkozy na een vraag van journalisten over de peilingen. Een brede grijns kon hij echter niet onderdrukken.

Sarkozy en Hollande zijn de belangrijkste spelers in de verkiezingen, die meer en meer een referendum over Sarkozy lijken te worden. Veel kiezers zeggen op Hollande te stemmen om zo Sarkozy uit het Elyssée te werken en niet omdat ze per se achter de standpunten van Hollande staan.

Sarkozy is duidelijk opgeschoven naar de rechterkant van het politieke spectrum in zijn campagne. Hij heeft opgeroepen tot een steviger aanpak van immigratie en hij hekelde maatregelen die gunstig zijn voor moslims. Hij probeert daarmee kiezers weg te houden van de extreemrechtse Marine Le Pen.

Le Pen wist dinsdag ook een succes te boeken. Ze wist voldoende handtekeningen te verzamelen om deel te mogen nemen aan de presidentsverkiezingen. De eveneens extreemrechtse kandidaat Philippe Poutou kondigde dinsdag ook aan voldoende steun te genieten.


Sarkozy op winst in de peilingen (Foto: Novum)