VARA betaalt hoge prijs voor servies Yvon Jaspers

bennootje

De VARA moet diep in de buidel tasten voor het serviesgoed van Yvon Jaspers. In een uitzending van De Wereld Draait Door uit 2010 werd een door de presentatrice ontworpen servies getoond en aangeprezen, waarvoor het Commissariaat voor de Media een boete van vijftigduizend euro oplegt.

De VARA ziet de boete als een 'leerschool', zegt een woordvoerder. Er wordt nu extra gelet op wat wel en niet mag bij het maken van een programma. "Dit soort dingen gebeurt nou eenmaal. Je kijkt ernaar met z'n allen en dan leer je ervan." De boete is inmiddels betaald.

Het Commissariaat wilde de VARA in eerste instantie honderdduizend euro laten betalen wegens het overtreden van de reclameregels. Na een hoorzitting in september werd de boete in november verlaagd naar vijftigduizend euro, blijkt uit de uitspraak van de toezichthouder.

In de uitzending, die op 18 november 2010 op de buis kwam, vertelde Jaspers over haar nieuwe carrière als ontwerper van servies. "Het vermelden van de naam Kakelbont en het tonen van het servies van Yvon Jaspers is een vermijdbare uiting in de zin van artikel 7 van het Mediabesluit 2008", schrijft het Commissariaat op 15 november in een sanctiebeschikking. "Voor de kijker is het bij beide programma's mogelijk het servies te identificeren. Het servies komt met nadruk en meer dan enkele seconden in beeld."

Jaspers was anderhalve week na de betreffende uitzending ook te gast in de Madiwodovrijdagshow, waarin haar kopjes en schoteltjes wederom aan de orde kwamen. Het VARA/BNN-programma kreeg echter geen boete omdat in de show slechts sprake was van 'een lichte overtreding met geringe nadruk'.