Foto's slachtoffers M. verdwijnen niet van internet

Harry

De foto's en video's die Robert Mikelsons maakte van het misbruik dat hij pleegde met zijn jonge slachtoffers zullen nooit van internet verdwijnen. Dat zei het Openbaar Ministerie maandag aan het begin van de weken durende behandeling van de Amsterdamse zedenzaak. Mikelsons maakte duizenden foto's.

Op de computers van Mikelsons werden in totaal bijna 47 duizend foto's en 3700 video-opnamen aangetroffen. Het gaat hierbij deels om materiaal van het misbruik dat hij zelf pleegde, deels om materiaal dat hij van anderen kreeg. Omdat hij het materiaal verspreidde, via afgeschermde netwerken, is nu niet bekend in wiens handen de beelden allemaal zijn.

Justitie vertoonde in de rechtbank een presentatie waarin het digitale deel van het onderzoek naar Mikelsons werd toegelicht. Daaruit bleek de uiterst complexe en grondige manier waarop Mikelsons op zijn computer bestanden beveiligde en waarop hij met anderen over kinderporno en seks met kinderen communiceerde. "Dat kostte hem veel kennis, tijd en geld."

In de loop van het politieonderzoek verstrekte Robert Mikelsons de wachtwoorden van de verschillende beveiligingslagen van zijn computers en bestanden. Een gedeelte van de foto's en video's wiste Mikelsons op de avond dat het tv-programma Opsporing Verzocht de foto van een van zijn slachtoffers toonde. Experts van het Nederlands Forensisch Instituut konden de grondig verwijderde bestanden toch herstellen. "Een uitzonderlijke prestatie, nooit eerder vertoond", volgens het OM.

Mikelsons heeft bekend 87 jonge kinderen te hebben misbruikt. Hij staat terecht voor het misbruiken van 67 slachtoffers, voor het grootste deel jongens. Foto's en video-opnamen zijn er van 34 van hen.