Verhoeven zag Van Houten niet zitten voor Zwartboek

Borizzz

Paul Verhoeven vond het in eerste instantie geen goed idee om Carice van Houten te casten voor zijn film Zwartboek. De regisseur had na het zien van jeugdfilm Minoes niet het idee dat Van Houten de hoofdrol kon spelen in zijn film. "Ik dacht: dat kan die kat nooit", zei Paul Verhoeven bij de uitreiking van de Rembrandt Awards.

De 73-jarige Verhoeven reikte de ere-Rembrandt uit aan casting-director Hans Kemna. "Hans heeft me echt moeten overtuigen", zegt Verhoeven over de casting van Carice van Houten. De regisseur had eigenlijk een andere actrice op het oog, maar liet de actrice toch auditie doen. "Binnen twee minuten was ik overtuigd."

Van Houten won maandagavond haar vijfde Rembrandt Award op rij. Ze kreeg het beeldje voor haar rol in het drama Black Butterflies.

Kemna castte de jonge Van Houten al voor de VPRO-serie Het Labyrinth uit 1997. De rol in Zwartboek betekende de internationale doorbraak van de 35-jarige Van Houten. Kemna stond ook aan de wieg van de acteercarrière van Monique van de Ven die hij castte voor Turks Fruit, ook van Verhoeven.


Verhoeven zag Van Houten niet zitten voor Zwartboek (Foto: Novum)