78 militairen met strafblad

Redactie

Bij Defensie werken 78 militairen met een strafblad. Of zij hun baan kwijtraken, wordt nog onderzocht, schrijft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) maandag in antwoord op Kamervragen van de VVD.

Het gaat om medewerkers met een zogeheten vertrouwensfunctie, waarbij het risico bestaat dat de nationale veiligheid wordt geschonden. Binnen defensie vallen alle militaire functies daaronder, en zo'n 85 procent van de burgerfuncties. De militaire geheime dienst MIVD voert het veiligheidsonderzoek uit dat bij zo'n functie hoort, en geeft vervolgens een verklaring van geen bezwaar (VGB) af.

Dat veiligheidsonderzoek werd tot nu toe ongeveer iedere vijf jaar gehouden. Voor de 78 militairen geldt dat zij een strafbaar feit hebben gepleegd nadat ze aan de slag waren gegaan in hun nieuwe functie. Wie in de tussentijd een strafbaar feit pleegt, moet dit melden. Dit is niet altijd gebeurd, waardoor veroordeelde militairen konden worden uitgezonden.

Aangezien dit een 'onwenselijke situatie' is, heeft Hillen besloten het periodieke antecedentenonderzoek te automatiseren. Justitie zal voortaan automatisch rapporteren wanneer een militair wordt veroordeeld. Dit is naar verwachting eind dit jaar geregeld; tot die tijd worden elke drie maanden de dossiers van alle medewerkers op vertrouwensfuncties getoetst. Militairen die op het punt staan te worden uitgezonden, worden extra getoetst.

Of de 78 militairen hun VGB kwijtraken, wordt nog onderzocht.