Vier Nederlanders genomineerd voor Libris-prijs

Redactie

De lijst met kanshebbers voor de Libris Literatuurprijs bestaat uit vier Nederlanders, twee Vlamingen en geen vrouwen. Gevestigde namen als A.F.Th van der Heijden en Jeroen Brouwers nemen het op tegen schrijvers uit de jongere garde als Jan van Mersbergen met Naar de Overkant van de Nacht en Miquel Bulnes met Het Bloed in Onze Aderen.

De organisatie achter de literatuurprijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar maakte de lijst met zes genomineerden maandag bekend. De winnaar, die op 7 mei wordt bekendgemaakt, ontvangt vijftigduizend euro.

Brouwers werd genomineerd met Bittere Bloemen, Van der Heijden met zijn requiemroman Tonio. Vlaming Jan van Loy maakt kans met Ik, Hollywood en Ivo Victoria met Gelukkig Zijn we Machteloos.

De jury onder voorzitterschap van Robbert Dijkgraaf, scheidend voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, vond dat bij een groot aantal boeken 'in literair opzicht weinig op het spel stond'.

De jury is wel blij dat 'een generatie auteurs van rond de veertig jaar jongleert met het genre' en 'eigen grenzen en wetten creëert'. Vermoedelijk doelt de jury op genomineerden als Bulnes, Van Mersbergen en Ivo Victoria, allen jonger dan of rond de 40 jaar oud.

Vorig jaar won Yves Petry de Libris Literatuurprijs met De Maagd Marino. Het boek werd door jongeren in Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao gekozen tot beste boek van de afgelopen tijd, zo werd maandag bekend.