Niveau 'zorgelijke' hbo's schiet tekort

Redactie

De afstudeertrajecten van een aantal hbo's zijn nog onder de maat. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor het Onderwijs, dat staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De inspectie deed onderzoek bij vier opleidingen bij vier hogescholen die vorig jaar al werden aangemerkt als 'zorgelijk': werktuigbouwkunde van de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen, communicatie van de hogeschool Leiden, de opleiding voor communicatie en media van de Hanzehogeschool en de opleiding journalistiek van Windesheim.

Ook de vier opleidingen van de hogeschool Inholland werden opgeteld bij de uitkomst. Daarvan was het niveau al eerder vastgesteld. Er zijn in totaal 445 afstudeerdossiers tegen het licht gehouden, waarvan er vijftig niet beoordeelbaar bleken. Van de resterende 395 dossiers was van 105 het niveau onvoldoende; 290 voldeden wel aan de eisen. Bij alle opleidingen werden tekortkomingen vastgesteld.

De inspectie heeft ook gekeken of de betrokken hogescholen werk maken van de verbetertrajecten. Voor de Hogeschool Leiden geldt dat de tekortkomingen zijn verholpen. Bij de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen en de Hanzehogeschool is nog niet duidelijk of de getroffen maatregelen voldoende resultaat hebben gehad.

Ook bij de Christelijke Hogeschool Windesheim loopt het onderzoek nog, omdat daar nog steeds 'ernstige problemen' zijn met het afstudeerniveau. Ook voor de vier opleidingen van Inholland die in 2011 tot 'zeer zwak' werden verklaard, geldt dat nog moet worden vastgesteld of er voldoende verbeteringen zijn doorgevoerd. Deze opleidingen worden dit voorjaar opnieuw voorgedragen voor accreditatie.

Zijlstra schrijft in een begeleidende brief aan de Tweede Kamer dat hij maatregelen wil nemen om de kwaliteit van het hoger onderwijs structureel te verbeteren. "De waarde van een hbo-diploma mag niet ter discussie staan. Dat is nu helaas wel het geval en dat vind ik een ernstige zaak." Het inspectierapport onderstreept het belang van zijn beleid, aldus de bewindsman.