Ouders slachtoffers Robert M. houden spreekrecht

ChipsZak.

De ouders van de slachtoffers die het woord willen voeren tijdens de behandeling van de strafzaak tegen Robert Mikelsons, mogen dat doen. De rechtbank in Amsterdam bepaalde maandag dat het toegekende spreekrecht niet wordt ingetrokken. Dat was gevraagd door de verdediging van Mikelsons en zijn 39-jarige echtgenoot Richard van Olff, die ook terechtstaat.

De rechters verwezen in hun motivatie naar de aard en de omvang van de zaak. Ook verwezen ze naar de grote mate van vereenzelviging van ouders met hun kind. "Schade aan het kind is schade aan de ouders", zoals de rechtbankvoorzitter het verwoordde.

De Amsterdamse zedenzaak mag niet worden vergeleken met een zaak waarin de Hoge Raad vorige week oordeelde dat een rechter het spreekrecht niet zomaar mag uitbreiden, in dat geval naar de vriendin van een overleden slachtoffer. "De aard en de omvang maken het onvergelijkbaar. Het is principieel verschillend."

Het toekennen van het spreekrecht aan de ouders van de slachtoffers, hoewel niet expliciet in de wet vermeld, is volgens de rechters toegestaan. "De verbeelding van de wetgever had de onderhavige zaak niet kunnen oproepen."

Mikelsons staat in de Amsterdamse zedenzaak terecht voor het seksueel misbruik van 67 kinderen. Hij kan maximaal zestien jaar cel krijgen. Experts van het Pieter Baan Centrum adviseerden om Mikelsons tbs met dwangverpleging op te leggen.

De rechters hebben nog niet bekendgemaakt wat ze hebben besloten over het verzoek van Mikelsons om een verklaring af te leggen. Hij zou het beeld dat over hem is ontstaan willen nuanceren. Het Openbaar Ministerie is ertegen dat de verdachte het recht krijgt om een 'openingsrede' te houden.