Brits hof neemt euthanasiezaak in behandeling

Redactie

Het Britse hooggerechtshof moet het verzoek van een verlamde Brit om zijn 'onverdraaglijke' leven door een arts te laten beëindigen in behandeling nemen, heeft een lid van het hof maandag beslist.

De 57-jarige Tony Nicklinson is als gevolg van een beroerte in 2005 hulpbehoevend. Hij is vanaf zijn nek verlamd en kan niet meer praten; hij communiceert voornamelijk door met de ogen te knipperen. In januari verzocht hij het hooggerechtshof te bepalen dat een arts die hem met zijn instemming een dodelijke injectie geeft, daarvoor niet wordt vervolgd.

De Britse regering wilde dat het verzoek werd afgewezen. Volgens het ministerie van justitie zou voor de inwilliging van het verzoek van Nicklinson de wet moeten worden veranderd, wat door het parlement moet worden gedaan.

Een commissie van Britse juristen pleitte onlangs voor het onder strenge voorwaarden legaliseren van het recht op hulp bij zelfdoding. De commissie zei dat dit alleen moest gelden voor terminaal zieken, niet voor mensen als Nicklinson.

In 2009 besloot de hoogste Britse procureur dat mensen die terminaal zieke vrienden of familieleden helpen sterven daarvoor niet vervolgd worden als ze dat uit medeleven doen.