Drukte bij start proces zedenzaak

Harry

De rechtszaak tegen Robert M. en zijn echtgenoot Richard van O. is maandagochtend van start gegaan onder grote belangstelling van de media. De strafzaken tegen beide verdachten worden tegelijkertijd behandeld.

De 28-jarige M., gekleed in een zwart capuchonvest, en medeverdachte Richard van O. verschenen rond 9.45 uur in de rechtszaal. De Amsterdamse rechtbank begon met het schetsen van het verloop van de opsporing van de verdachten en de rechtszaak tot nu toe. Na een eerste inleiding door de rechtbank is het Openbaar Ministerie aan de beurt.

De rechtbank zal ook beelden bekijken, de zogenoemde schouw. Dat gebeurt achter gesloten deuren en op een andere locatie. M. heeft eerder aangegeven daarbij niet aanwezig te willen zijn. Of Van O. erbij zal zijn, wilde hij en zijn advocaat op de zitting nog niet zeggen.

Op de tenlastelegging tegen M. staan 82 feiten. Hij heeft bekend 87 jonge kinderen te hebben misbruikt, maar wordt voor 67 gevallen vervolgd. Het OM vindt dat de 39-jarige Van O. zich schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van het seksueel misbruik door M. Ook zou hij kinderporno in zijn bezit hebben gehad en denkt het OM te kunnen bewijzen dat hij in 2004 ontucht pleegde met een 15-jarige jongen.

De rechtbank heeft de komende zes weken zestien dagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak.