Belgische regeringspartijen eens over bezuinigingen

bennootje

De Belgische regeringspartijen hebben een akkoord bereikt over bezuinigingen. Urenlange onderhandelingen leidden zaterdagnacht tot overeenstemming over de laatste tweehonderd miljoen euro van de 1,8 miljard euro aan bezuinigingen die noodzakelijk waren om nog dit jaar aan de Europese begrotingsregels te voldoen, meldt de Vlaamse omroep VRT.

In totaal zaten de partijen zeven dagen om de tafel. De gesprekken liepen vrijdag vast toen de Vlaamse liberalen een voorstel voor een hogere heffing op beleggingen afschoten.

De gezochte tweehonderd miljoen euro vonden de partijen uiteindelijk in het schrappen van een aantal nieuwe initiatieven van de regering en in het beperken van buitensporige aftrekposten, zoals boetes en golfabonnementen voor bedrijven.

Met de bezuinigingen moet het begrotingstekort van België worden teruggedrongen tot 2,8 procent van het bruto binnenlands product. De Belgen hoefden minder hard op zoek naar miljarden euro's op hun begroting dan de Nederlandse regeringspartijen. In het Catshuis onderhandelen VVD, CDA en PVV over negen tot zestien miljard extra bezuinigingen om het begrotingstekort volgend jaar onder de drie procent te brengen.