Rutte laat niets los over onderhandelingen

Redactie

Mark Rutte (VVD) denkt dat de Nederlandse bevolking er begrip voor heeft dat hij niets zegt over de voortgang van de onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen. Dat zei de premier vrijdag tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

Dat VVD, CDA en PVV de komende weken een 'totale mediastilte' hebben afgesproken, zal niet leiden tot 'onzekerheid' bij burgers, denkt Rutte. Hij benadrukte dat het zwijgen juist van belang is om de kans op succes te vergroten. "We zeggen helemaal niets", antwoordde Rutte vrijdag dan ook op vragen. "Zelf niet over de sfeer aan tafel."

Ook andere bewindslieden deden er het zwijgen toe. Staatssecretaris voor Europese Zaken Ben Knapen (CDA) liet bij het verlaten van de ministerraad niets los over de vraag of het mes in ontwikkelingssamenwerking gaat, zoals Geert Wilders (PVV) graag ziet.

De onderhandelaars komen vrijdagmiddag voor de vijfde dag op rij bijeen in het Catshuis. Rutte, vicepremier Maxime Verhagen, Wilders en hun secondanten moeten in de ambtswoning van Rutte op zoek naar minimaal negen miljard euro om volgend jaar aan de Europese begrotingsregels te voldoen. De gesprekken duren naar verwachting zeker drie weken.


Rutte laat niets los over onderhandelingen (Foto: Novum)