Gorinchem weer in teken stripboekenwereld

Harry

Gorinchem is vanaf zaterdag het mekka voor liefhebbers van stripboeken. Naar schatting reizen komend weekend tienduizend mensen naar de Zuid-Hollandse stad voor De Stripdagen, het grootste stripfestival van Nederland.

Het tweedaagse evenement staat in het teken van Marten Toonder, die op 2 mei honderd jaar geleden werd geboren. In een tentoonstelling over zijn werk is aandacht voor vroege strips als Bram Ibrahim en oude bekenden als Olivier B. Bommel en Tom Poes. Ook wordt aandacht besteed aan Toonders commerciële werk.

Zaterdag worden diverse prijzen uitgereikt. Stripmaker Eric Heuvel krijgt de Stripschapprijs 2012 voor zijn oeuvre. Stripdistributeur Ron Poland ontvangt de P. Hans Frankfurtherprijs voor zijn inzet voor de stripwereld. Wie de Stripschapjaarprijzen voor beste stripalbums winnen, wordt zaterdag bekendgemaakt.

De Stripdagen worden al ruim veertig jaar georganiseerd. Vorig jaar streek het evenement neer in Gorinchem. Bezoekers langer dan 1,50 meter betalen 9,50 toegang voor een dag, kleinere bezoekers zijn voor zes euro welkom. Liefhebbers die in een op stripboeken geïnspireerd kostuum komen, betalen drie euro.