Opbrengst wietaccijns geschat op kwart miljard

Redactie

De fiscus zou jaarlijks 260 miljoen euro kunnen opstrijken aan accijns en belastingen op cannabis. Dat hebben ambtenaren van het ministerie van Financiën intern becijferd. Dat blijkt uit een document met de berekeningen, dat in handen is gekomen van het KRO-programma Reporter International.

De omzet van de ruim zevenhonderd coffeeshops die Nederland rijk is, bedraagt zevenhonderd miljoen euro per jaar. Het aandeel hasj en marihuana daarvan is naar schatting 525 miljoen euro per jaar. Daar kan nu geen belasting over worden geheven doordat de verkoop van cannabis technisch gesproken illegaal is.

Een accijnstarief van zestig procent, vergelijkbaar met het tarief voor sigaretten, zou - rekening houdend met een omzetdaling - de schatkist jaarlijks 252 miljoen euro kunnen opleveren. Omdat ook de toeleveranciers winstbelasting zouden kunnen gaan betalen, zou het legaliseren van cannabis de staat jaarlijks zo'n 260 miljoen in het laatje kunnen brengen.

Het huidige kabinet is van plan de verkoop van softdrugs aan banden te leggen. In het zuiden van het land mogen coffeeshops alleen nog drugs verkopen aan mensen met een wietpas. In de rest van het land wordt de wietpas volgend jaar ingevoerd, hoewel diverse steden al hebben aangegeven hier geen heil in te zien.