Boete voor marktmanipulatie tijdens Business Class

Redactie

Oprichter en voormalige bestuurder van Homburg Invest, Richard Homburg, heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een boete opgelegd gekregen van 96 duizend euro wegens marktmanipulatie. Homburg heeft volgens de AFM onjuiste informatie verspreid tijdens een uitzending van het televisieprogramma Business Class van Harry Mens.

Homburg meldde in het televisieprogramma in juni 2009 dat voorafgaand aan een aandeelhoudersvergadering positief nieuws naar buiten zou worden gebracht. In de dagen daarna ging de beurskoers van Homburg Invest met 38 procent omhoog.

Volgens de AFM had Homburg echter moeten vermoeden dat de informatie uit het betreffende persbericht door beleggers negatief zou worden ontvangen, omdat onder meer bekend werd gemaakt dat er geen dividend zou worden uitgekeerd. Na het verschijnen van het nieuws daalde de koers van Homburg Invest naar onder het niveau van voor het optreden in Business Class.

Door de informatie tijdens een uitzending ging volgens de AFM een 'onjuist en misleidend signaal' uit met betrekking tot het aandeel Homburg Invest. Daarmee overtrad meneer Homburg het verbod op marktmanipulatie, meent de AFM.

De boete werd eind december al opgelegd maar nu pas naar buiten gebracht. Homburg, die in 2011 terugtrad uit het bestuur van het bedrijf, kan de boete van de AFM nog aan de rechter voorleggen.