'Onvoldoende ondernemerschap in cultuursector'

Redactie

Musea, orkesten en theatergezelschappen slagen er niet voldoende in cultureel ondernemerschap te ontwikkelen. Dat zegt voorzitter van de Raad voor Cultuur Joop Daalmeijer vrijdag in een interview in het Financieele Dagblad. Volgens hem wordt er teveel geconcentreerd op het ophalen van geld.

"Als ik met mensen praat over cultureel ondernemerschap, hebben ze het vooral over het binnenhalen van extern geld, waarmee ze de afkalvende subsidies willen vervangen", zegt Daalmeijer in de krant. Volgens hem is dat echter maar een heel klein deel van het culturele ondernemerschap.

Daalmeijer vindt dat musea en orkesten vooral naar hun bedrijfsvoering moeten kijken. "Heb je alle functies in je organisatie wel echt nodig? Als je twee campagnes per jaar doet, heb je dan een eigen marketingafdeling nodig, of kun je dat beter outsourcen?"

De voorzitter van de Raad voor Cultuur pleit voor een meer bedrijfsmatige aanpak van culturele instellingen. "Als je expertise niet in huis hebt, huur die dan in."

De raad beoordeelt in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de subsidieaanvragen van culturele organisaties. Vanwege bezuinigingen van het kabinet is er vanaf volgend jaar 125 miljoen euro minder geld beschikbaar.