Parkeergarages flink duurder sinds crisis

Monique Verlind (DJMO)

De uurtarieven in parkeergarages zijn sinds het begin van de economische crisis fors gestegen. In sommige garages zijn de prijzen dit jaar vijftig procent hoger dan in 2009. Dat blijkt vrijdag uit de jaarlijkse parkeertest van Detailhandel Nederland.

De brancheorganisatie van winkeliers bezocht voor de test 75 garages in 24 steden. Daaruit bleek dat de tarieven van de meeste garages harder stegen dan de inflatie.

Een uitschieter is parkeergarage Torenlaan in Assen, waar het uurtarief met ruim vijftig procent is gestegen ten opzichte van 2009. Bij parkeergarage De Barones in Breda ging de prijs voor een uur parkeren met bijna 43 procent omhoog.

Ook parkeren op straat is dit jaar duurder geworden. In 13 van de 24 onderzochte steden bleken de prijzen gestegen ten opzichte van vorig jaar. Vergeleken met het jaar 2010 waren dat er zelfs 19.

Detailhandel Nederland vindt dat gemeenten met de hoge tarieven klanten weghouden bij winkeliers. "Als de tariefverhogingen zo doorgaan, komt helemaal niemand meer in de binnenstad", vreest secretaris vestigingszaken Jelger Zee.


Parkeergarages flink duurder sinds crisis (Foto: Novum)