Minister: toezicht Vestia schoot tekort

Redactie

Het interne toezicht op Vestia door de raad van commissarissen schoot te kort. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) donderdag in de Tweede Kamer tijdens een overleg over de Rotterdamse woningcorporatie.

De commissarissen faalden niet allen door de inmiddels vertrokken topman Erik Staal een riante beloning toe te kennen. Ook vindt Spies het onbegrijpelijk dat de raad van commissarissen in juli 2011 nog een jaarverslag publiceerde waarin staat dat Vestia voorlopig niet in de problemen komt.

Enkele maanden later raakte de corporatie in grote financiële problemen door de handel in financiële producten waarmee de corporatie zich wilde indekken tegen een rentestijging. Spies hekelt ook de accountant van Vestia, die in datzelfde jaarverslag aangeeft dat de financiële situatie gezond is. "Ik vraag mij af of ze dezelfde conclusie zouden hebben getrokken met de kennis van vandaag."

Inmiddels zijn twee nieuwe commissarissen aangesteld. De bewindsvrouw liet doorschemeren dat de nog zittende toezichthouders vetrekken; er wordt gewerkt aan een 'rooster van aftreden'. Dat gaat een aantal Kamerleden niet snel genoeg. "Hoe kan het dat de commissarissen er nog zitten?", vroeg Sadet Karabulut (SP). Zij hebben immers 'keihard gefaald' en een 'brevet van onvermogen' afgegeven.

De minister vroeg zich verder af of geen eisen moeten worden gesteld aan de producten die banken verkopen aan woningcorporaties en die zich onttrekken aan het toezicht door de overheid. "We moeten ons de vraag stellen of we dit soort financiële producten naar toekomst mogelijk willen blijven maken." De derivatenportefeuille van Vestia wordt binnen enkele maanden afgebouwd.

Inmiddels is een forensisch onderzoek gestart naar de problemen bij Vestia, zei Spies. Bij dat onderzoek wordt ook gekeken naar de vertrekpremie van Staal, die 3,5 miljoen euro meekreeg. Spies hoopt dat de uitkomsten van het onderzoek leiden tot strafrechtelijke stappen. Dat kan er mogelijk toe leiden dat Staal de miljoenen euro's weer moet inleveren. Verschillende Kamerleden hadden daarvoor gepleit.

Tijdens het debat werd Kamerbreed afschuw uitgesproken over het handelen van Staal, de 'alleenheersende directeur' die zichzelf op een 'gluiperige' manier heeft verrijkt zoals Eric Lucassen (PVV) het verwoordde. Wat bij Vestia is gebeurd is 'schandalig en immoreel', zei Jacques Monasch (PvdA). Spies zei dat de kwestie bij haar ook 'het nodige heeft losgemaakt'.

Dat Vestia van plan is de huren te verhogen schoot ook vele partijen in het verkeerde keelgat. Spies hoopt dat de huurder en de corporatie daar op een 'fatsoenlijke manier' over met elkaar in gesprek gaan. "Of dat leidt tot een huurverhoging of niet is primair aan die twee partijen." De minister toetst slechts of Vestia zich aan de wet houdt bij eventuele huurverhogingen.


Minister: toezicht Vestia schoot tekort (Foto: Novum)