Griekse schuldendeal lijkt geslaagd

Redactie

Griekenland lijkt erin te zijn geslaagd om genoeg investeerders mee te laten doen aan de beoogde schuldverlichting voor het noodlijdende land. Dat bleek donderdagavond uit uitspraken van Griekse regeringsbronnen.

Volgens een hooggeplaatste Griekse ambtenaar had ongeveer een uur voor het verstrijken van de deadline bijna 95 procent van de schuldeisers ingestemd met het plan. "En de reacties kwamen toen nog steeds binnen", voegde hij eraan toe. Een andere bron sprak van een deelname van ruim 85 procent.

Investeerders met Griekse obligaties hadden tot donderdagavond 21.00 uur (Nederlandse tijd) om aan te geven of ze meewerken aan het schuldenplan. Dit akkoord is een voorwaarde van de EU en het IMF voor nieuwe financiële steun aan Griekenland, ter waarde van 130 miljard euro.

Griekenland mikte op deelname van minstens 90 procent van zijn schuldeisers. Bij deelname van driekwart van de investeerders kunnen echter clausules in werking worden gesteld die ook de onwilligen verplichten om hun bijdrage te leveren.

De obligatieruil moet de schulden van Griekenland aan private investeerders met 107 miljard euro verlagen. De claims van banken, verzekeraars, hedgefondsen en andere investeerders bedragen momenteel ongeveer 206 miljard euro.

De investeerders krijgen door het akkoord nieuwe obligaties, die ruim de helft minder waard zijn dan hun oorspronkelijke leningen aan Griekenland. Doordat de rente op de obligaties lager is en de looptijd van de nieuwe leningen langer, loopt de totale afschrijving op tot circa 75 procent.

Griekse schuldendeal lijkt geslaagd
Griekse schuldendeal lijkt geslaagd (Foto: ANP)