Soa-doe-het-zelftesten schieten ernstig tekort

Redactie

Doe-het-zelftesten voor soa's voldoen in 76 procent van de gevallen niet aan de wettelijke eisen. Ook is de kans groot dat de uitslag niet klopt of verkeerd wordt geïnterpreteerd. Dat staat in een donderdag gepubliceerd rapport van Soa Aids Nederland. De organisatie ontraadt dan ook voorlopig het gebruik van de doe-het-zelftesten.

Soa Aids Nederland testte zeventien doe-het-zelftesten die in de winkel liggen of via internet besteld kunnen worden. Van de onderzochte testen voldeden er dertien niet aan de wettelijke eisen. Zo zat er niet altijd een bijsluiter bij, net als een verpakking.

Ook was over de meeste testen geen wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd. Bij slechts een van de testen kon de methodologie worden achterhaald. De resultaten van die test bieden geen zekerheid, en waren moeilijk te interpreteren, licht een woordvoerder van Soa Aids Nederland toe.

Bijna de helft van de testen heeft geen CE-keurmerk, waardoor ze niet in Europa mogen worden verkocht. Soa Aids Nederland wil dat een keurmerk voor de testen wordt ingesteld.

Het feit dat de testen een verkeerde uitslag kunnen geven is volgens Soa Aids Nederland niet alleen gevaarlijk voor de persoon die de test doet, maar ook voor de volksgezondheid. Gebruikers kunnen immers denken geen geslachtsziekte te hebben terwijl dat wel het geval is, met alle gevolgen van dien.

Naast de hoge foutmarge bij de testen schort het ook aan informatie. Vragen als hoelang je moet wachten na onbeschermde seks voordat je de test kunt doen, of wat te doen als de test aangeeft dat je een soa hebt, worden vaak niet beantwoord.

De organisatie adviseert mensen voor soatesten bij hun huisarts of een polikliniek aan te kloppen. Ook wil Soa Aids Nederland dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg strengere eisen opstelt voor de doe-het-zelftesten.