Fez grote winnaar IGF Awards

Redactie

Het puzzelspel Fez is woensdagavond tijdens het veertiende Independent Game Festival vandoor gegaan met de grote prijs. De Seumas McNally Grand Prize is een prijs voor de beste onafhankelijke game. Gameontwikkelaar Phil Fish heeft vijf jaar gewerkt aan Fez, dat binnenkort verschijnt voor de Xbox 360.

De IGF Awards zijn een indicatie voor de komende hits. Narbacular Drop won in 2006 een studentenprijs, waarna de makers door Valve werden gecontracteerd. Het spel werd uiteindelijk hernoemd tot het puzzelspel Portal. Ook downloadspellen als de puzzelgame Braid en de avonturenspel Limbo en Minecraft werden vroegtijdig geprezen tijdens het prijzenfestival van het IGF.

Phil Fish stond de afgelopen dagen in de schijnwerpers door controversiële uitingen over de Japanse game-industrie en beledigingen via Twitter. De Canadees had tijdens een discussie tegen zijn Japanse collega's gezegd dat hun games waardeloos waren.

Fez is het debuut van de Canadese gameontwikkelaar. Hij werkt al jaren aan het spel. In 2008 won hij al een IGF Award voor de visuele aspecten er van.

Andere prijzen van de IGF Awards gingen onder meer naar gamestudio thechineseroom voor de productie van het horrorspel Dear Esther en naar het puzzelspel Beat Sneak Bandit van gamestudio Simogo.

* Seumas McNally Grand Prize - Fez (Polytron)
* Technische excellentie - Antichamber (Alexander Bruce)
* Uitzonderlijk design - Spelunky (Mossmouth)
* Mobiele game - Beat Sneak Bandit (Simogo)
* Visuele insteek - Dear Esther (thechineseroom)
* Geluid - Botanicula (Amanita Design)
* Innovatie - Storyteller (Daniel Benmergui)
* Beste studentengame - Way (Carnegie Mellon University)
* Publieksprijs - Frozen Synapse (Mode 7 Games)
* Microsoft XBLA-prijs - Super T.I.M.E. Force (Capy)


Fez grote winnaar IGF Awards