Onderzoek naar Pools strooizout in voedsel

Redactie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt of ook in Nederland voedsel wordt verkocht waarin Pools strooizout is verwerkt. Daarvoor is donderdagochtend contact opgenomen met de Poolse toezichthouder, zegt een woordvoerder. Binnen enkele dagen wordt een antwoord verwacht.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) trok woensdag al over de kwestie aan de bel. Zij wees erop dat de Poolse autoriteiten monsters onderzoeken van onder meer brood, zuurkool en augurken omdat bedrijven er strooizout in zouden hebben verwerkt. Het strooizout is volgens haar ook naar Nederland geëxporteerd, maar het is nog niet bekend of het voor gladheidsbestrijding of voor andere doeleinden is gebruikt.

De Lange had de Europese Commissie gevraagd hier snel op te reageren. "De veiligheid van ons voedsel is van het grootste belang dus snelheid en duidelijkheid zijn essentieel", zei ze. De NVWA reageerde woensdag nog afwachtend. Een woordvoerder zei toen niet met de informatie bekend te zijn en dat er geen onderzoek wordt ingesteld.

Dat nu toch een onderzoek is ingesteld, komt doordat de European Food Safety Authority de NVWA heeft gewaarschuwd, zegt een woordvoerder.