Wethouder levert fikse kritiek op kabinet

Harry

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (diversiteit en integratie, GroenLinks) heeft donderdag fikse kritiek geleverd op het integratiebeleid van het kabinet.

De regering voedt volgens haar "een obsessie met sociaal-culturele verschillen’’ en komt met regels ,,die inbreuk maken op de vrijheid van onze burgers’’. Van Es deed haar uitspraken tijdens de opening van Integrating Cities, een grote conferentie over integratie in Europese steden die de komende dagen in Amsterdam plaatsvindt.

De wethouder verwees daar onder meer naar het boerkaverbod. ,,De Nederlandse regering laat zich gijzelen door angst en het misverstand dat meer veiligheid kan worden bereikt met strengere sociaal-culturele regels."

Ook voor het meldpunt voor overlast door Oost-Europeanen van de PVV had Van Es geen goed woord over. Ze zei dat ,,ten zeerste te veroordelen’’. Volgens haar is Europese solidariteit in deze tijden van crisis juist belangrijk en moet ,,het mechanisme zich af te sluiten en aan te schoppen tegen wat als bedreigend wordt ervaren’’ worden tegengegaan. De politica zei dat het meldpunt en het boerkaverbod ,,symptomen zijn van het verlangen naar veiligheid dat wordt veroorzaakt door de snelheid waarmee onze samenlevingen zijn veranderd’’.

Wethouder levert fikse kritiek op kabinet
Wethouder levert fikse kritiek op kabinet (Foto: ANP)