Nieuwe iPad eind maart in Nederland

Joris

De nieuwste versie van de iPad is vanaf volgende week vrijdag te koop in onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Japan. Het nieuwe apparaat krijgt een beter beeldscherm, een betere camera en ondersteunt sneller internet. Dat heeft Apple woensdagavond bekendgemaakt. De derde generatie iPad is eind maart in Nederland verkrijgbaar.

Het beeldscherm van de nieuwe iPad heeft een hogere resolutie dan andere draagbare apparaten. Volgens Apple gaat het om een beeldscherm van 2048 bij 1536 pixels. In het apparaat zit een verbeterde A5X-processor met vier rekenkernen, waardoor de iPad sneller beelden kan verwerken en berekeningen uit kan voeren.

Voor de camera van de nieuwe iPad maakte Apple gebruik van een camera die lijkt op die van de iPhone 4S, die oktober vorig jaar op de markt kwam. De iSight-camera beschikt over automatische focus. Ook kunnen Full HD-video's worden opgenomen, net als op de iPhone 4 en de 4S.

De nieuwe iPad ondersteunt supersnel mobiel internet en kan een snelheid aan van 72 Mbps. Dat is ruim twintig keer zo snel als de huidige iPad. Naast de 4G LTE-verbinding wordt ook de huidige 3G-verbinding ondersteund.

De goedkoopste versie van de nieuwe iPad heeft, net als nu, een opslagcapaciteit van 16 gigabyte. De duurste versie zonder 4G-internet, met 64 gigabyte, kost in de VS 699 dollar. Mét een 4G-verbinding moet de iPad minimaal 629 dollar en maximaal 829 dollar kosten.

Naast de introductie van de nieuwe iPad heeft Apple ook bestaande diensten uitgebreid. Zo is de virtuele secretaresse Siri ook in het Frans, Duits en Japans beschikbaar. Daarnaast kan iedereen aangekochte video's synchroniseren via iCloud waardoor ze op alle Apple-apparaten, verbonden aan het lidmaatschap, te bekijken zijn.

Voor het eerst zijn de video's via Apple TV in volledig high definition, bekend als 1080p, verkrijgbaar. Voor het afspelen van video's op een televisie heeft Apple het bestaande Apple TV-apparaat aangepast. Dat is vanaf 16 maart beschikbaar met een vernieuwde interface.

Wat betreft populariteit heeft Apple niet te klagen. Vorig jaar werden 315 miljoen iPhones, iPads en iPods verkocht. Dat leverde het bedrijf, samen met de verkoop van apps, films en muziek, in het laatste kwartaal 13,1 miljard dollar op.