Duits toiletpapier streng bewaakt

Marc (MPG)

De beveiligers van het arbeidsbureau in de Duitse stad Leipzig moeten extra goed opletten bij de toiletten. Het arbeidsbureau wordt namelijk geteisterd door een of meer notoire wc-papierdieven die al honderden rollen ontvreemd hebben.

In oktober 2011 kwamen de eerste diefstallen met een luchtje aan het licht. Een dief werd betrapt met zes rollen wc-papier in zijn rugzak, nadat hij van het kleinste kamertje terugkwam. Hij bleek meerdere keren per week proletarisch te winkelen op het toilet.

De directie van het arbeidsbureau heeft besloten maatregelen te nemen. Bezoekers van het arbeidsbureau die met een grote tas of rugzak terugkomen van het toilet, worden nu door de 'pleepolitie' gecontroleerd. Ze krijgen de keuze: ofwel vrijwilig de tas laten inspecteren, of de politie wordt erbij gehaald.

"We zijn toch geen zelfbedieningswinkel. Diefstal is diefstal", zo zegt woordvoerder Hermann Leistner van het arbeidsbureau. "Of het nu om een gouden pen, of een minder waardevol artikel zoals toiletpapier gaat. Maar daar zijn de daders zich vast niet van bewust."

De inzet van de vijf toiletbewakers van beveiligingsbedrijf Securitas werpt zijn vruchten af. Leistner stelt tevreden: "Grotere diefstallen zijn de laatste tijd niet meer voorgekomen."