Vrachtverkeer nog tijd geweerd bij Heinenoordtunnel

Joris

Het vrachtverkeer kan tot donderdag 12.00 uur vermoedelijk in beide richtingen geen gebruikmaken van de Heinenoordtunnel. Rijkswaterstaat hoopt dan meer duidelijkheid te hebben, meldt een woordvoerder woensdagavond.

De watertoevoer van de tunnel werd dinsdag afgesloten vanwege een lekkage in de automatische blusinstallatie, waardoor een laag water in de tunnel kwam te staan. Uit vrees dat er ongevallen gebeuren waarbij brand ontstaat, mogen sindsdien geen vrachtwagens de tunnel in.

Vanwege de problemen was de tunnel op de A29 woensdag een groot deel van de dag deels afgesloten. In beide richtingen waren twee rijstroken dicht vanwege technisch onderzoek. Even voor 16.00 uur werd de tunnel onder de Oude Maas ten zuiden van Rotterdam weer vrijgegeven. Woensdagavond gingen opnieuw twee rijstroken dicht, dit keer alleen in noordelijke richting. Die rijstroken worden vermoedelijk voor de ochtendspits van donderdag weer vrijgegeven. Dinsdag ging de tunnel ook al deels dicht.

De lekkage is volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat ontstaan in een koppeling van een slang. Als die wordt vervangen, ontstaat volgens de woordvoerder bij andere koppelingen lekkage. "Deze nacht worden nog een aantal koppelingen vervangen", aldus de woordvoerder.

Dergelijke lekkages zijn volgens de woordvoerder nog nooit eerder voorgekomen. De koppelingen hadden pas volgend jaar moeten worden vervangen. "Dan waren ze pas aan het einde van hun levensduur." Als de problemen zijn verholpen, worden alle koppelingen van het systeem in de tunnel vervangen.