[Bundesliga] Bayern en Schalke onderuit

Niels (DerMeister)

De Duitse landstitel is weer verder weg voor Bayern München. Met Arjen Robben verloor Der Rekordmeister bij Bayer Leverkusen (2-0). Ook Schalke 04 ging onderuit (2-1 tegen SC Freiburg), terwijl Hamburger SV in eigen huis een pijnlijke thuisnederlaag tegen VfB Stuttgart leed (0-4).

Robben kreeg na zijn uitstekende optreden met Oranje tegen Engeland weer een basisplek bij Bayern. De Nederlander liet zich vooral voor rust vaak zien in de BayArena. Er kwam veel dreiging van de kant van Robben, maar de buitenspeler kon Bayern niet aan een overwinning helpen. In de eerste helft kregen de bezoekers een handvol opgelegde kansen, maar die werd niet benut.

Met name Robben, Mario Gómez, Toni Kroos en Thomas Müller werden dreigend, maar ze konden geen weg vinden langs doelman Bernd Leno. Het uitblijven van de openingstreffer leidde tot veel frustratie bij Müller en verdediger Jerome Boateng. Beide spelers van Bayern scholden elkaar de huid vol en moesten uit elkaar gehouden worden. Het was typerend voor de onrust bij Bayern.

Trainer Jupp Heynckes hoopte met het inbrengen van Franck Ribéry het tij te keren, maar zijn keuze om Gómez eruit te halen zorgde voor verbaasde gezichten op het veld. Met Ribéry in de ploeg verloor Bayern de grip op het spel. Leverkusen sloeg vanuit de counter genadeloos toe. Manuel Neuer hield de bezoekers nog lang op de been, maar uiteindelijk capituleerde de goalie.

Stefan Kiessling opende de score tien minuten voor tijd. De spits profiteerde uiteindelijk van een zwakke ingreep van Neuer bij een vrije trap. In het vervolg werd de bal weer voorgegeven en kon Kiessling van dichtbij binnen tikken. Kort voor tijd velde invaller Karim Bellarabi het vonnis over Bayern: 2-0. Heynckes lijkt met de nederlaag bij zijn oude ploeg de landstitel te kunnen vergeten.

HSV hard onderuit in eigen huis

Bij het duel tussen HSV en VfB Stuttgart konden beide ploegen in eerste instantie weinig spektakel bieden in de Imtech Arena, maar Stuttgart brak na twintig minuten de ban. Vedad Ibisevic opende de scoren op aangeven van Tamás Hajnal. Voormalig Vitesse-speler Slobodan Rajkovic nam opnieuw de plaats in van Jeffrey Bruma bij HSV. De Serviër ging bij de 0-1 in de fout en bleef vervolgens schutteren.

Rajkovic veroorzaakte tot twee keer toe een penalty voor Stuttgart. Beide doelpunten werden benut door Zdravko Kuzmanovic. HSV had aan de andere kant niets in te brengen. Zeker niet nadat de gefrustreerde Paolo Guerrero met rood van het veld moest. Het leed nam vervolgens alleen maar toe voor Thorsten Fink. De coach van HSV zag Martin Harnik nog de 0-4 maken.

Geen Huntelaar bij Schalke 04

Schalke trad op bezoek bij SC Freiburg aan zonder Klaas-Jan Huntelaar, die nog teveel last ondervond van zijn hoofdblessure tegen Engeland. Ondanks de afwezigheid van Huntelaar was Schalke de betere ploeg op bezoek bij de laagvlieger. Chinedu Obasi en Marco Höger werden dreigend voor de ploeg van Huub Stevens, maar de thuisploeg kwam op voorsprong.

Sebastian Freis werd fraai bediend door Jörg Flum en omspeelde doelman Timo Hildebrand: 1-0. Schalke ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker. Raúl was dichtbij, maar de routinier miste wat geluk bij zijn inzet. Een penalty voor Freiburg besliste de wedstrijd. Daniel Caligiuri bleef koel vanaf elf meter. Schalke kwam via Teemu Pukki nog terug, maar de 2-1 hielp niets.