Oost-Europa steeds belangrijker als afzetmarkt

Redactie

Het belang van Oost-Europa als afzetmarkt voor de Nederlandse industrie is in de afgelopen vijftien jaar flink gegroeid. Het exportvolume naar deze landen nam sinds 1996 jaarlijks met 8,5 procent toe. Dat meldt het economisch bureau van ING vrijdag.

Sinds de toetreding van verschillende Oost-Europese landen tot de Europese Unie in 2004 bedroeg de gemiddelde groei van de export per jaar zelfs twaalf procent. Het exportaandeel van de voormalige Oostbloklanden is inmiddels gegroeid naar acht procent.

Van de 17,4 miljard euro aan Nederlandse producten die in 2010 naar Oost-Europa werden geëxporteerd, was het grootste deel afkomstig uit de landbouw, gevolgd door chemie en de technologische industrie.

Polen en Rusland zijn de belangrijkste exportbestemmingen. De waarde aan export naar Polen is in vijftien jaar zelfs vervijfvoudigd. Beide landen zitten in de top tien van belangrijkste handelspartners voor Nederland.

"Oost-Europa kan de komende jaren nog belangrijker worden als exportland", menen de onderzoekers van ING. "Zeker gezien de matige groeivooruitzichten in het zuiden van Europa.