'Slechte regie op strafrechtketen'

Redactie

De politie en het Openbaar Ministerie werken te vaak langs elkaar heen. De informatievoorziening tussen de instanties schiet tekort en het schort aan regie. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in het uiterst kritische rapport Prestaties in de strafrechtketen.

Tussen 1 oktober 2009 en 30 september 2010 kwamen bij de politie een miljoen meldingen van criminaliteit binnen. Zo'n negen procent daarvan werd doorgeleid aan het OM, die in 63 procent van die gevallen de zaak aan de rechter voorlegde. Daarvan leidde 83 procent van de gevallen tot een veroordeling. Een onbekend, maar fors aantal zaken blijft liggen.

De Rekenkamer stelt dat de politie te vaak tegen de regels in zaken terzijde legt vanwege capaciteitsproblemen. Hierdoor gaan verdachten vrijuit die eigenlijk opgespoord hadden moeten worden. Exacte cijfers van de uitstroom van zaken ontbreken omdat de administraties van de politie en het OM niet op elkaar aansluiten.

De Rekenkamer adviseert minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om 'nadrukkelijker regie te voeren op het hele proces van melding van criminaliteit tot en met de uitvoering van de eventuele straf'. Daarbij moet het terugbrengen van ongewenste uitstroom centraal staan.

Het gebrek aan sturing leidt ook tot verspilde moeite, staat in het rapport. Zo komt het voor dat de politie in een zaak sporenonderzoek doet en verdachten en getuigen hoort, maar de zaak niet afrondt vanwege capaciteitsgebrek en nieuwe zaken die aandacht vragen. Hierdoor gaat veel werk verloren.

Opstelten herkent zich in de meeste conclusies van het rapport. Wel gaf hij woensdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur aan geschrokken te zijn van de uitkomsten.

De minister wijst er onder meer op dat de vorming van de nationale politie een van de ingrepen is om de strafrechtketen te versterken. "De nationale politie biedt een uitgelezen kans om de kwaliteit, snelheid en doelmatigheid van de strafrechtketen te vergroten", laat Opstelten weten. Ook zijn er trajecten gestart om de eenvoudige strafzaken snel af te handelen.

Vanuit de Tweede Kamer wordt fel gereageerd op het rapport. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert stelt dat er 'werk aan de winkel' is voor de politie, het OM en minister Opstelten. "Moet beter", schrijft ze op Twitter. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt concludeert dat de minister zijn zaken niet op orde heeft. Net als CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt hij het rapport 'schokkend'.