'Noord-Korea schort uraniumverrijking op'

Redactie

Noord-Korea schort zijn uraniumverrijking op en schrapt nucleaire en rakettesten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken woensdag gezegd.

De regering in Pyongyang liet een vergelijkbare, maar in andere woorden opgestelde verklaring uitgaan. Noord-Korea heeft ingestemd met de nucleaire moratoria om de 'positieve sfeer' in de gesprekken met de Verenigde Staten te bewaren, zei het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Pyongyang gaat akkoord met de komst van waarnemers van het Internationaal Atoomenergie Agentschap om te controleren of het moratorium op uraniumverrijking wordt nageleefd en om toezicht te houden op de ontmanteling van de kernreactor in Yongbyon.

De toezeggingen zijn een doorbraak in de onderhandelingen over het Noord-Koreaanse atoomprogramma. In ruil voor de Noord-Koreaanse stappen leveren de Verenigde Staten het stalinistische land voedselhulp. Over de details van deze hulp wordt nog nader overleg gevoerd.

Amerikaanse en Noord-Koreaanse onderhandelaars voerden vorige week overleg in Beijing, het eerste sinds het plotselinge heengaan van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il. Voor zijn dood was een akkoord al dichtbij, maar het nieuwe bewind in Pyongyang heeft nog geen twee maanden later toch al besloten te voldoen aan de voorwaarden van de VS voor hervatting van het Zeslandenoverleg.

De Zuid-Koreaanse regering reageerde via het ministerie van buitenlandse zaken verheugd op het stilleggen van het Noord-Koreaanse atoomprogramma. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton sprak van een 'bescheiden eerste stap' in de goede richting.