Genomineerden Big Brother Awards bekend

Redactie

Het KLPD, minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en internetbeveiligingsbedrijf Diginotar zijn drie van de negen genomineerden voor de prijs voor 'grofste privacyschenders' van het jaar. De zogeheten Big Brother Awards worden elk jaar uitgereikt door Bits of Freedom, dat zich inzet voor digitale burgerrechten.

Het KLPD is genomineerd vanwege het gebruik van afluistersoftware. Minister Schippers staat op de lijst omdat ze pleitte voor een doorstart van het elektronisch patiëntendossier, ondanks dat het wetsvoorstel in de Eerste Kamer op privacybezwaren was gestrand. Diginotar is het bedrijf waarvan vorig najaar de beveiligingscertificaten werden gehackt.

De overige genomineerden, onderverdeeld in de categorieën overheid, personen en bedrijven, behoren verder staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), zijn partijgenote en Tweede Kamerlid Afke Schaart, vervoersbedrijf Connexxion, Facebook, KPN en de verzamelde politie- en opsporingsdiensten, die verplichte privacycontroles niet naleven.

Vorig jaar won minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) de award vanwege het voorstel om automatisch gescande kentekens vier weken te bewaren. Ook Trans Link Systems, het bedrijf achter de OV-chipkaart, kreeg een award.

Vanaf woensdag kan worden gestemd op de genomineerden. De winnaars worden op 7 maart bekendgemaakt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.