Uitgestorven reuzenpinguïn gereconstrueerd

Redactie

Wetenschappers uit Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten hebben het skelet van een reuzenpinguïn gereconstrueerd die 26 miljoen jaar geleden is uitgestorven. Ze deden dat aan de hand van botten van het dier die zijn gevonden in Nieuw-Zeeland.

De pinguïn, door de wetenschappers kairuku genoemd, is 1,30 meter groot en heeft een lichaamsvorm die afwijkt van alle bekende levende en uitgestorven pinguïnsoorten. De kairuku, Maori voor 'duiker die bovenkomt met voedsel', leefde in het Oligoceen.

De eerste kairuku-botten werden 35 jaar geleden gevonden door de Nieuw-Zeelandse geoloog Ewan Fordyce, die de reconstructie samen met zijn Amerikaanse collega Dan Ksepa maakte.

Het dier heeft een lange snavel, die hem volgens Fordyce mogelijk in staat stelde snel prooi te vangen. Dankzij zijn grote lichaam zou de pinguïn langere afstanden hebben kunnen zwemmen en dieper hebben kunnen duiken dan de tegenwoordige pinguïns. De kairuku woog waarschijnlijk zo'n zestig kilo, twee keer zoveel als de keizerspinguïn, de grootste levende pinguïnsoort.

De kairuku kan volgens de wetenschappers zijn uitgestorven door bijvoorbeeld klimaatverandering of de komst van nieuwe roofdieren.
 


Uitgestorven reuzenpinguïn gereconstrueerd (Foto: Novum)