Wilde staking bij Philips Turnhout

Redactie

Bij een fabriek van Philips in het Belgische Turnhout is dinsdagochtend een wilde staking uitgebroken. Het personeel kreeg dinsdag te horen dat een winstgevende afdeling naar China verhuist, zegt onderhandelaar Erwin Oris van de Belgische vakbond ABVV.

Het is volgens hem de eerste keer dat Philips de productie voor de Europese markt verplaatst naar buiten Europa. "Tot nu toe werd in Europa voor de Europese markt geproduceerd en in Azië voor de Aziatische markt."

Op de afdeling die naar China gaat worden lampjes gemaakt. Aanvankelijk staakten alleen de 25 werknemers van die afdeling, maar inmiddels hebben ook andere afdelingen zich aangesloten. Ongeveer driekwart van het personeel heeft volgens Oris het werk neergelegd. "De directie heeft net enkele uren vragen beantwoord in de kantine. Daar kwamen zo'n vierhonderd mensen op af."

De vrees bestaat volgens hem dat het om een proef gaat en dat Philips dit met meer afdelingen wil gaan doen. Volgens hem is er in ieder geval geen sprake van dat de hele fabriek wordt verplaatst.

Aanvankelijk ging het volgens de onderhandelaar om een besluit waar niet over te onderhandelen valt. "Maar nu is er toch ruimte om te praten." De onderhandelaar gaat om 11.15 uur met de directie in gesprek.