Kamer steunt nieuw Grieks steunpakket

Redactie

De Tweede Kamer staat achter het nieuwe steunpakket van 130 miljard euro voor Griekenland. De regeringspartijen VVD en CDA spraken dinsdag tijdens een Kamerdebat hun steun uit, net als de oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP.

"Het is een dun en wankel geheel, maar dat is beter dan wanneer het niet was gelukt", zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk over het pakket, waarover de EU-landen het vorige week eens werden. VVD-Kamerlid Mark Harbers noemde het pakket 'wrang gezegd de goedkoopste oplossing'. "Het is de minst slechte optie", zei ook SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf.De SP en de PVV zijn tegen.

Premier Mark Rutte (VVD) zei niet te kunnen garanderen dat het pakket alle problemen rondom Griekenland oplost, maar noemde het wel verantwoord. "Het blijft van groot belang dat wij proberen een Grieks faillissement te voorkomen."

Een Griekse boycot van Nederlandse producten is 'niet aanvaardbaar', zei Rutte. "Ik begrijp op zichzelf best goed dat bij de bevolking de maatregelen zwaar vallen, maar het is wel een hervorming die de Grieken zelf ter hand moeten nemen."

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) erkende dat het steunpakket nog niet helemaal af is. Nog onduidelijk is of de banken inderdaad Griekse schulden gaan kwijtschelden en hoeveel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat bijdragen. Mocht dat niet gaan zoals verwacht, dan zal De Jager zich melden bij de Tweede Kamer om te bespreken wat er moet gebeuren.

Plasterk pleitte voor meer Europese subsidies aan Griekenland en andere Zuid-Europese landen, om de economie daar ondanks alle bezuinigingen weer op gang te helpen. Rutte zei dat een goed plan te vinden, zolang het niet leidt tot een hogere EU-begroting. Ook is Nederland bereid de Grieken met expertise te helpen, zei Rutte.

Maandag stemde de Duitse Bondsdag al in met de steun aan Griekenland. Het is het tweede steunpakket voor Griekenland. In de zomer van vorig jaar kreeg Griekenland al een pakket van 110 miljard euro.