Servië kandidaat voor de Europese Unie

Monique Verlind (DJMO)

Servië mag kandidaat-lidstaat worden van de Europese Unie. Hiermee staat de deur die toegang verschaft tot de EU definitief open voor de voormalige Joegoslavische republiek. De verantwoordelijke EU-ministers kwamen deze aanbeveling vandaag overeen in Brussel. 

Omdat Roemenië onverwacht dwars was in verband met de mogelijke gevaren die de Roemeense bevolking in Servië liep, werd de beslissing neergelegd bij de top van Europese leiders in Brussel. Boekarest eiste garanties voor de bescherming van de Roemeense bevolkingsgroep die in de minderheid is. 

Volgens Uri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken, is het kandidaat-lidmaatschap een historisch moment. Nederland heeft zich lange tijd verzet tegen de toetreding van Servië omdat het land lange tijd weigerde mee te werken aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

In 1999 nog werd het land door verschillende NAVO-landen, waaronder Nederland, gebombardeerd vanwege het geweld dat Servië uitoefende in de provincie Kosovo.

De komende tijd zal er onderhandeld worden over daadwerkelijke toetreding. Deze, feitelijke, onderhandelingen kunnen zich nog jaren voortslepen.