Veroordeelden ingezet bij paddentrek

Redactie

Tientallen boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer zijn druk in de weer om padden te helpen plassen en poelen te bereiken. Ook mensen met een taakstraf helpen een handje. In het Kuinderbos in Flevoland helpen taakgestraften onder begeleiding van reclassering een paddenraster te plaatsen in Bant, laat Staatsbosbeheer weten.

De lentezon heeft de padden uit hun winterslaap gehaald. De paddentrek is afhankelijk van de nachttemperatuur en het weer en kan enkele weken duren. Padden, maar ook andere amfibieën als heikikkers en watersalamanders, verplaatsen zich bij voorkeur als het kwik boven de 7 graden uitkomt en het regent.

In veel natuurgebieden worden wegen enkele dagen tijdens de namiddag en avond afgesloten voor autoverkeer, zoals de Rulse Dijk bij de Strabrechtse Heide in het Brabantse Heeze.

Op 17 maart wordt in het Kuinderbos een speciale paddendag georganiseerd, waarvoor zich al 22 schoolklassen en diverse jeugdnatuurclubs hebben gemeld om te helpen bij het overzetten van kikkers en padden. Mensen die ook zin om de koudbloedige dieren te helpen oversteken kunnen zich aanmelden bij Staatsbosbeheer. Er is een boswachter bij die vertelt over de paddentrek. Het dagje kost twee euro. Honden zijn niet welkom.


Veroordeelden ingezet bij paddentrek (Foto: Novum)