Ook 'diehards' verlaten pedofielenvereniging

Redactie

Pedofielenvereniging Martijn is de afgelopen jaren geslonken tot zestig leden. Recent zijn daar ook opzeggingen bijgekomen van 'diehards' die sinds het begin lid waren, zegt voorzitter Marthijn Uittenbogaard dinsdag.

De krimp is volgens Uittenbogaard mede het gevolg van de rechtszaak die het Openbaar Ministerie heeft aangespannen om de vereniging te verbieden. "De 'diehards' geven aan bang te zijn dat justitie vanwege de rechtszaak huiszoekingen bij hen komt doen. Daarom willen ze uit ons ledenbestand."

In de jaren negentig telde de vereniging nog zeshonderd leden. "Maar toen de zaak Dutroux losbarstte was het ledenaantal al snel gehalveerd", zegt Uittenbogaard. Het aantal leden slonk daarna verder. "Vijf jaar geleden waren we met te weinig mensen om nog een verenigingsblad te maken. Toen is het ieder jaar nog harder omlaaggegaan."

De krimp heeft volgens Uittenbogaard ook andere oorzaken. "Mensen zien er de meerwaarde niet van in. Het zijn toch consumenten. Ze verwachten er bijvoorbeeld een blad voor terug. Contact met lotgenoten kunnen ze ook op internet zoeken."

Het zijn de problemen waar volgens Uittenbogaard iedere 'idealistische' vereniging mee kampt. Toch is er volgens hem nog een belangrijke taak voor Martijn weggelegd. "Niemand had van ons gehoord toen we zeshonderd leden hadden. Nu zijn we toch een contactpunt voor de media en maken we zichtbaar met welke problemen sommige mensen in de samenleving kampen."

De rechtbank in Assen behandelt volgende week woensdag het verzoek van het Openbaar Ministerie om de pedofielenvereniging verboden te verklaren. Volgens de vereniging heeft het OM geen sterke zaak. Vereniging Martijn geeft vrijdag een persconferentie in Den Haag om het beleid toe te lichten en antwoord te geven op vragen.