Kamer debatteert over omstreden RTL-progamma

Redactie

De Tweede Kamer debatteert binnenkort met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) over het omstreden televisieprogramma 24 uur: Tussen Leven en Dood. Een verzoek hiertoe van de SP kreeg dinsdag ruime steun.

RTL schrapte vorige week het omstreden programma waarbij patiënten werden gefilmd op de spoedeisende hulp van het VU medisch centrum. Dat gebeurde op verzoek van het ziekenhuis en na een storm van maatschappelijke verontwaardiging. Het VUmc maakte maandag bekend dat ook een project waarbij schrijver Ronald Giphart als stagiair meeliep in het ziekenhuis tijdelijk is stopgezet.

Henk van Gerven (SP) zei dat hij de kwestie 'met verbijstering' heeft gevolgd. Volgens hem is het medisch beroepsgeheim 'op flagrante wijze' geschonden. Een debat met Schippers is op zijn plek, temeer daar hij 'concrete aanwijzingen' heeft dat het beroepsgeheim ook in andere ziekenhuizen wordt geschonden.

Khadija Arib (PvdA) liet weten dat zij niet alleen wil debatteren over het RTL-programma, maar ook over het project van Giphart en de kwestie van de arts Tulleken. Zijn echtgenote, NRC-journalist Jannetje Koelewijn, schreef over de gezondheidstoestand van prins Friso, waar de nodige ophef over is ontstaan.

Zeker drie patiënten die voor het RTL-programma tegen hun zin zijn gefilmd hebben aangifte gedaan tegen het VUmc, de behandelend artsen en producent Eyeworks. Volgens de advocaat van de patiënten is er een goede kans op vervolging omdat de partijen het medisch beroepsgeheim hebben geschonden.