Vlaamse horeca opgelicht met Nederlandse bonnen

Redactie

Oplichters hebben het met bonnen van een Nederlandse stomerij voorzien op Vlaamse horeca. Dat heeft belangenorganisatie Horeca Vlaanderen laten weten. Zaken in meerdere Vlaamse steden hebben een brief gekregen waarin ene Johanna Bos vraagt om 'droogkuiskosten' vergoed te krijgen omdat medewerkers jus gemorst zouden hebben.

In de brief schrijft de vrouw dat ze half januari met haar man bij de betreffende zaak heeft gegeten. De medewerkers zouden beloofd hebben de kosten voor de stomerij te vergoeden. Op de kopie van de bon wordt steeds een bedrag van 19,20 euro vermeld. De bonnen zijn recentelijk gestolen bij een stomerij in Emmeloord.

"Een aantal ondernemers heeft ons gemeld dat ze deze rekening zelfs al betaald hebben", vertelt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen. Er is al aangifte gedaan van oplichting, maar Horeca Vlaanderen raadt alle zaken die een brief hebben gekregen aan dit ook te doen.

Of de oplichters inderdaad Nederlands zijn is niet helemaal duidelijk. De schrijfwijze van de naam Bos is in Nederland veel gebruikelijker dan in Vlaanderen. De bankrekening waarop de 19,20 kunnen worden overgemaakt is echter Belgisch. Ook het woord 'droogkuiskosten' is overduidelijk niet-Nederlands.