UEFA akkoord met schrappen oefenduels

Peterselieman

De UEFA is akkoord gegaan met een voorstel van de vereniging van Europese clubs (ECA) om de oefeninterlands in augustus te schrappen. De clubs waren al langere tijd een tegenstander van deze wedstrijden.

De competities zijn in de meeste landen dan net van start gegaan en diverse clubs moeten in de beginfase van het seizoen kwalificatiewedstrijden spelen voor de Champions League of de Europa League.

De ECA bereikte dinsdag een akkoord met de UEFA over het schrappen van de oefeninterlands in augustus. Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van Bayern München én de ECA, liet dit weten aan Reuters. De ECA moet nog afwachten of de wereldvoetbalbond FIFA ook zijn goedkeuring geeft.

De vereniging van Europese clubs kwam deze week samen in het Poolse Warschau waar over diverse zaken werd gesproken, waaronder de oefeninterlands in augustus. De afgelopen jaren namen de protesten over de volle speelkalender toe. Onder meer Bert van Marwijk was er geen voorstander van.

Daarnaast zijn nog enkele andere belangrijke afspraken gemaakt. Zo moeten zomerse eindtoernooien op ieder contitent half juli afgelopen zijn, hoeven internationals maar één eindtoernooi per jaar te spelen, gaan de premies voor internationals op de EK's van 2012 en 2016 omhoog en komt er een verzekering voor spelers die tijdens interlands geblesseerd raken.