Architect Wang Shu wint Pritzker Prijs

Redactie

De Chinese architect Wang Shu heeft de Pritzker Prijs voor architectuur van 2012 gewonnen. Dat heeft de jury van de prijs maandag bekendgemaakt.

De 49-jarige architect schaart zich in een rijtje met illustere namen als Frank Gehry, Tadao Ando, Norman Foster en Rem Koolhaas. Wang, de eerste Chinees die, wat wel de Nobelprijs voor achitectuur wordt genoemd, heeft gewonnen, krijgt de prijs voor de musea, bibliotheken, appartementencomplexen en andere gebouwen die hij in China heeft ontworpen.

"Het feit dat een architect uit China door de jury is gekozen is een opmerkelijke stap in de erkenning van de rol die China zal spelen in de ontwikkeling van architecturale idealen", zei Thomas Pritzker, van de familie die de prijs in het leven heeft geroepen. "De komende decennia is het succes van China op het gebied van verstedelijking van belang voor China en de wereld."

Een van de meest bijzondere ontwerpen van Wang is het hergebruik van meer dan twee miljoen tegels van gesloopte traditionele woningen om er de daken van de gebouwen op de Xingshan Campus mee te bedekken. De bibliotheek van het Wenzheng College liet hij half onder de grond aanleggen, in overeenkomst met de Suzhou-tradities, die stellen dat gebouwen tussen water en bergen niet te prominent mogen zijn.


Architect Wang Shu wint Pritzker Prijs (Foto: Novum)