Islamisten domineren Shura Raad Egypte

Redactie

De Moslim Broederschap heeft bij de verkiezingen voor het hogerhuis in Egypte, de Shura Raad, 58 procent van de zetels behaald. Dat heeft de kiescommissie zondag bekendgemaakt. Met de winst heeft de Broederschap haar positie als machtigste en best georganiseerde politieke partij weten te verstevigen.

Volgens de kiescommissie eindigde de ultraconservatieve partij Al-Nour op de tweede plaats. Liberale partijen, zoals Wafd, behaalden gezamenlijk een derde plaats met twaalf procent van de zetels.

De islamisten behaalden ook bij de verkiezingen voor de Volksvergadering eerder dit jaar de winst. Bij die verkiezingen kreeg de Broederschap bijna de helft van de zetels.

De 270 zetels tellende Shura Raad heeft geen wetgevende macht en vervult een adviserende rol. Twee derde van de leden wordt gekozen en de rest van de leden wordt benoemd.

Nu de verkiezingen voor de Shura Raad zijn afgerond heeft de Opperste Raad voor de Strijdkrachten, die na het vertrek van president Hosni Mubarak de macht in Egypte overnam, het parlement opgedragen op 3 maart een commissie te benoemen die een nieuwe grondwet gaat schrijven.

Als de nieuwe grondwet af is, worden er eind juni presidentsverkiezingen gehouden. De Opperste Raad voor de Strijdkrachten moet vervolgens de macht overdragen aan de nieuwe president.

De grotendeels seculiere protestbeweging in Egypte vreest dat de dominantie van de islamisten in de Shura Raad en de Volksvergadering ertoe leidt dat alleen de conservatieve stem wordt gehoord en dat zij buitenspel worden gezet.