Opnieuw doden bij protesten koranverbranding

Redactie

Bij demonstraties in Kunduz, in het noorden van Afghanistan, tegen de verbranding van korans op een Amerikaanse legerbasis eerder deze week zijn zondag twee doden gevallen. Ook raakten zeven Amerikaanse militairen gewond. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten bekendgemaakt.

Voor de zesde dag op rij wordt tegen de koranverbranding geprotesteerd ondanks een oproep van president Hamid Karzai de kalmte te bewaren. Het Witte Huis heeft de koranverbranding een vergissing genoemd en excuses aangeboden aan de Afghaanse regering.

In Kunduz waren duizenden mensen op de been voor wat begon als een vreedzame demonstratie. Toen de betogers echter een van de grootste wijken van de stad wilden binnengaan brak er geweld uit. Betogers openden het vuur op de politie en gooiden granaten naar een Amerikaanse legerbasis aan de rand van de stad.

Volgens een Afghaanse ambtenaar liepen zeven NAVO-militairen verwondingen op. Een van de betogers werd door NAVO-militairen doodgeschoten. Een andere betoger werd door de Afghaanse politie gedood.

De NAVO wilde niet bevestigen dat er gewonden zijn gevallen, maar zei slechts dat uit de eerste berichten is gebleken dat er geen NAVO-militairen zijn omgekomen.


Opnieuw doden bij protesten tegen koranverbranding (Foto: Novum)