Mandela ondergaat kijkoperatie

Redactie

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela heeft een kleine kijkoperatie ondergaan om de oorzaak van zijn buikklachten te achterhalen. De 93-jarige maakt het volgens de Zuid-Afrikaanse minister van defensie Lindiwe Sisulu goed. De verwachting is dat hij zondag of maandag weer terug naar huis kan.

Sisulu zei dat Mandela een laparoscopie, een kijkoperatie in de buikholte, heeft ondergaan. "Het is een minimaal-invasieve operatie geweest", zei de minster op een persconferentie. Artsen hebben een incisie gemaakt in de buik van Mandela en met een kleine camera de organen in de buikholte bekeken.

Volgens de woordvoerder van president Jacob Zuma hebben de artsen 'niets zorgwekkends' ontdekt. "Zijn gezondheidstoestand is gezien zijn leeftijd bevredigend."

Zaterdag verklaarde Zuma dat Mandela al lange tijd last heeft van buikklachten. Artsen wilden de klachten onderzoeken. Hij verkeerde volgens de president niet in levensgevaar en van een spoedopname was dus geen sprake.

Mandela werd in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Daarvoor had hij 27 jaar in de gevangenis gezeten vanwege zijn strijd tegen de apartheid. Voor zijn inspanningen om de apartheid te beëindigen werd Mandela in 1993 onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede.