PvdA wint in peiling na aftreden Cohen

bennootje

Na het vertrek van Job Cohen maandag wint de PvdA deze week in de peiling van Maurice de Hond twee zetels om uit te komen op zestien. Vorige week verloor de partij nog drie zetels, volgens De Hond door gerommel binnen de fractie. Onder anderen Kamerlid Frans Timmermans was van mening dat Cohen in een interview in Trouw te nadrukkelijk tegen de SP aanschuurde.

Deze week barstte de strijd om de opvolging van Cohen los. Tot nu toe hebben zich vier kandidaten gemeld: de Kamerleden Nebahat Albayrak, Martijn van Dam, Diederik Samsom en Ronald Plasterk.

Plasterk is onder de bevolking al langer het populairst en ook in de laatste peiling van De Hond scoort hij het best. Van de ondervraagden vindt 27 procent hem de kandidaat. Samsom volgt met 23 procent, Van Dam met elf procent en Albayrak met vijf procent.

Onder de PvdA-kiezers is Samsom met 34 procent het populairst. Plasterk haalt bij hen 29 procent. Daarna volgt Van Dam met veertien procent en Albayrak blijft op vijf procent staan. De peiling werd overigens vrijdag afgenomen, nog voordat Albayrak zich kandidaat had gesteld.

De PVV levert deze week twee zetels in en valt terug naar 22. Vorige week won de partij nog vier zetels, volgens De Hond door de commotie rond het meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen. Het effect van die gebeurtenis is volgens De Hond al deels uitgewerkt.

De SP levert een zetel in en de VVD stijgt er een, waardoor beide partijen uitkomen op 32 zetels.


PvdA wint in peiling na aftreden Cohen (Foto: Novum)