Hollywood maakt zich op voor Oscars

static

De filmwereld maakt zich op voor de uitreiking van de Oscars. De belangrijkste filmprijzen ter wereld worden zondagavond (lokale tijd) uitgereikt in het Kodak Theatre in Los Angeles.

De grote favoriet voor de beeldjes is The Artist, een woordenloze zwart-witkomedie over een succesvolle acteur die eind jaren twintig in een depressie raakt wanneer de geluidsfilm zijn intrede doet. De productie maakt kans op tien beeldjes, waaronder die voor beste film, regie, acteur en scenario.

De jeugdfilm Hugo, over een Frans jongetje dat rond 1930 op zoek gaat naar de verdwenen filmpionier Georges Méliès, is in 11 categorieën genomineerd, maar dit gaat vooral om 'technische’ Oscars, zoals beste effecten, geluid, montage en camerawerk.

De Belgisch-Nederlandse coproductie Rundskop, over een veeboer die buiten zijn schuld om betrokken raakt bij de hormonenmaffia, maakt kans op de prijs voor beste niet-Engelstalige productie. De uitreiking van de Oscars is vanaf half 3’s nachts gratis te zien op betaalzender Film1.

Hollywood maakt zich op voor 84e Oscars
Hollywood maakt zich op voor 84e Oscars (Foto: ANP)