Schoonzoon Juan Carlos uitgejouwd bij rechtbank

Redactie

De schoonzoon van koning Juan Carlos van Spanje is zaterdag bij zijn verschijning bij de rechtbank in Palma door honderden betogers uitgejouwd. Zijn auto werd bekogeld met eieren. Inaki Urdangarin, de hertog van Palma, werd in de rechtszaal ondervraagd over een corruptieschandaal.

Urdangarin is niet aangeklaagd, maar hij wordt ondervraagd over de mogelijkheid dat hij zijn invloed heeft aangewend om lucratieve zakenovereenkomsten binnen te halen voor zijn non-profitorganisatie. De aanbestedingen zou hij hebben ondergebracht bij andere bedrijven waar hij de scepter zwaaide, terwijl hij enorme bedragen in rekening zou hebben gebracht bij zijn opdrachtgevers.

Het schandaal is een grote smet op het blazoen van de Spaanse monarchie, met name nu het land gebukt gaat onder een financiële crisis en te kampen heeft met een torenhoog werkloosheidscijfer. Juan Carlos maakte in december al kenbaar dat Urdangarin niet langer deelneemt aan officiële ceremonies.

Uitgejouwd door honderden betogers liep Urdangarin naar de rechtbank. Bij een grote groep journalisten hield hij halt om een korte verklaring te geven alvorens het gebouw te betreden. "Ik ben hier om mijn onschuld, mijn eergevoel en mijn professionele activiteiten aan te tonen", zei hij. Waarschijnlijk wordt de ondervraging zondag vervolgd.