[Six Nations] Wales verslaat Engeland en pakt Triple Crown

Boris (borisz)

Op Twickenham in Londen heeft Wales Engeland geklopt. Het werd 12-19 voor de Welshmen. Door deze overwinning verstevigt Wales de koppositie en hebben ze de Triple Crown gewonnen. 

Wales opende sterk en hadden de eerste twintig minuten het meeste balbezit, tot een try kwam het echter niet. Daarna begon Engeland warm te draaien. De Engelsen kwamen met een goede aanvalsopbouw, dit werd beloond door Owen Farrel die twee strafschoppen raak mocht schieten. Wales kwam echter iedere keer weer op gelijke hoogte doordat  Leigh Halfpenny ook twee keer raak schoot na overtredingen van Engeland. Met 6-6 ging men de rust in. 

De tweede helft was Engeland. Tot een try kwam het echter niet. Farrell schoot wel twee keer de bal tussen de palen om Engeland op een 12-6 voorsprong te brengen. Zeker toen Welshmen Rees Priestland naar de strafbank moest voor tien minuten na een overtreding op een Engelse speler.   Engeland ging echter fouten maken en Halfpenny zorgde dat Wales tien minuten voor tijd op gelijke hoogte bracht. 

Het slot was hectisch. In de 75ste minuut pakte Scott Williams de bal en schoot de bal naar voren, kan de bal opnieuw pakken en de bal over de achterlijn drukken. Halfpenny zorgde voor de bonuspunten. Engeland zette alles op alles om er nog een gelijkspel uit te slepen. In de laatste minuut leek Engeland misschien een try te scoren, er was een videoscheidsrechter nodig om een te kijken of het een try was. Dit bleek geen try te zijn. 

Het is de twintigste keer dat Wales de Triple Crown wint. De Triple Crown is prijs die sinds 1883 wordt uitgereikt als één van de home countries de overige landen verslaat. Deze home contries zijn Engeland, Ierland, Schotland en Wales. In 2009 werd deze prijs voor het laast gewonnen, toen won Ierland.  

Eerder deze dag had Ierland geen kind aan Italië. In Dublin werd het 42-10 voor Ierland. Italië ging in het begin nog goed meer, maar werd in de tweede helft afgedroogd. Morgen spelen Schotland en Frankrijk nog tegen elkaar.